NL EN
DONEER NU!

Onderzoek: strafcursus drankrijders werkt niet

19 januari 2018

Onderzoek: strafcursus drankrijders werkt niet De Lichte Educatieve Maatregel Alcohol (LEMA), de tweedaagse strafcursus die automobilisten krijgen opgelegd als ze zijn gepakt met drank op achter het stuur, heeft minder effect dan werd gedacht. Uit onderzoek door het ministerie van Justitie en Veiligheid blijkt dat de effectiviteit van de gedragscursussen voor alcoholrijders ‘niet is aangetoond’. Het werkt niet beter dan alleen een boete.

De programma’s werden tien jaar geleden opgezet omdat automobilisten achteloos hun boetes betaalden, maar hun leven niet beterden.

Een kwart van de automobilisten die zijn gepakt omdat ze beschonken achter het stuur zaten, overtreedt binnen twee jaar opnieuw een wet. In ruim 16% van de gevallen gaat het weer om een verkeersovertreding. Daarmee zijn de resultaten niet beter dan wanneer er geen cursus, maar bijvoorbeeld alleen een boete wordt opgelegd.

Het kabinet gaat nu kijken welke aanvullende maatregelen nodig zijn tegen verkeersovertreders, schrijft Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer. "Ik bezie of er verbeteringen kunnen worden ingevoerd om rijden onder invloed van alcohol nog beter aan te pakken."

Ook bekijkt collega Ferd Grapperhaus (Justitie) nog of het alcoholslot kan worden opgenomen in het strafrecht. Dit was efficiënt, maar werd afgeschoten door de rechter. Daarom moet het ministerie bekijken of en hoe herinvoering mogelijk is.

Bron: ad.nl.

recidive-na-een-educatieve-maatregel-voor-verkeersovertreders-of-tijdens-een-alcoholslotprogramma-.pdfrecidive-na-een-educatieve-maatregel-voor-verkeersovertreders-of-tijdens-een-alcoholslotprogramma-.pdf (1,04 MB)

Laatste nieuws