NL EN
DONEER NU!

Gemeenten nemen maatregelen op Koningsdag: 'Eén blikje bier per persoon'

26 april 2022

Verschillende gemeenten nemen tijdens Koningsdag maatregelen. Zo worden feestvierders in Amsterdam gevraagd niet meer dan één stuk alcohol bij zich te dragen, om zo drankoverlast tegen te gaan.

"Een thuistap of sixpack geldt als meerdere stuks", licht de gemeente Amsterdam toe op haar website. "Winkels verkopen één blikje of flesje alcohol per persoon." De politie in de hoofdstad gaat streng controleren op varen onder invloed of ander gevaarlijk vaargedrag, schrijft Het Parool.

In Eindhoven geldt tijdens Koningsdag een glas- en blikverbod. Bij het station is een 'omschenkpunt', waar reizigers drankjes vanuit blik of glas in een plastic beker kunnen gieten, meldt Studio040.

In de binnenstad van Groningen mag vanwege de veiligheid ook geen alcohol in glas en blik worden verkocht. "Om te voorkomen dat mensen met een slok op gaan gooien met blik of flessen. In het verleden hebben we vaker meegemaakt dat er glas op de grond lag en mensen met verwondingen aan hun voeten op de eerste hulp terecht kwamen." Wie zelf drank in een blik of flesje mee het centrum inneemt, loopt de kans dat het wordt afgepakt en riskeert een boete.

Maastricht, waar koning Willem-Alexander op bezoek gaat, neemt voor zover bekend geen grote maatregelen tegen alcoholoverlast. Om het feest zo veilig mogelijk te laten verlopen, is er wel extra cameratoezicht en is een deel van de binnenstad aangemerkt als veiligheidsrisicogebied, meldt RTV Maastricht. Daar mag vanaf dinsdag gedurende 24 uur preventief worden gefouilleerd.

Bronnen: nu.nl en rtlnieuws.nl.

Laatste nieuws