NL EN
DONEER NU!

Al na lage dosis relatie tussen hersenactiviteit en agressie

12 februari 2018

Al na lage dosis relatie tussen hersenactiviteit en agressie Recent is onderzoek gedaan naar de achtergronden van agressie na alcoholgebruik. De resultaten zijn verschenen in het tijdschrift Cognitive, Affective & Behavioural Neuroscience.

De onderzoekers van de Universiteit van New South Wales (Australië) bestudeerden bij 50 jonge mannen de effecten van het drinken van wodka en van een alcoholvrije placebo-drank. De proefpersonen werd gevraagd om een uitdagende taak uit te voeren en ondertussen werd de mate van agressie gemeten middels een MRI-scan. Zo werd ontdekt dat al na slechts twee drankjes de activiteit in de prefrontale cortex van de hersenen veranderde. De prefrontale cortex is het hersengebied dat betrokken is bij het temperen van iemands agressie-niveau.

Hoofdonderzoek Dr. Thomas Denson: "Hoewel er een algeheel dempend effect van alcohol op de prefrontale cortex was, constateerden we zelfs al bij een lage dosis alcohol een significante positieve relatie tussen dorsomediale en dorsolaterale prefrontale cortexactiviteit en alcoholgerelateerde agressie."

Denson, T.F., Blundell, K.A., Schofield, T.P. et al. The neural correlates of alcohol-related aggression. Cogn Affect Behav Neurosci (2018).
https://doi.org/10.3758/s13415-017-0558-0

Bron: telegraph.co.uk.

Laatste nieuws