NL EN
DONEER NU!

Volwassenen drinken 0.0 dranken vooral náást alcohol

14 februari 2024

Nederlanders drinken vaak 0.0 dranken. Zo drinkt 15% van de jongeren maandelijks 0.0 dranken (2021), onder volwassenen is dat 16% (2022). Bij de meeste volwassenen zijn 0.0 dranken geen volledige vervanging voor alcoholhoudende dranken, zij drinken zowel 0.0 dranken als alcoholhoudende dranken.

Het drinken van 0.0 dranken en alcoholhoudende dranken hangt sterk met elkaar samen. Volwassenen die meer dan één glas per dag drinken (en dus meer drinken dan de Gezondheidsraad adviseert), drinken óók vaker 0.0 dranken. Het lijkt erop dat 0.0 dranken dus vooral als aanvulling op alcoholhoudende dranken worden gedronken.

Meer dan de helft van de volwassenen geeft aan dat ze een positief effect ervaren van 0.0 dranken. Een positief effect betekent minder of geen alcohol drinken door het drinken van 0.0 dranken. Zware drinkers rapporteren dit minder vaak dan niet-zware drinkers. Voor andere type drinkers is er geen samenhang gevonden.

Jongens van 12 t/m 16 jaar drinken vaker 0.0 dranken dan meisjes van die leeftijd. Naarmate jongeren ouder worden, gaan ze meer 0.0 dranken consumeren. Het gebruik piekt op 14-jarige leeftijd.

Ook onder volwassenen zien we dat mannen vaker 0.0 dranken consumeren dan vrouwen. Jongvolwassenen en 75-plussers drinken minder vaak 0.0 dranken dan volwassenen van andere leeftijden.

Bron: trimbos.nl.

factsheet-alcoholvrije-dranken.pdffactsheet-alcoholvrije-dranken.pdf (1,97 MB)

Laatste nieuws