NL EN
DONEER NU!

Dronken de lucht in? Meer risico op zware straf

4 december 2019

Amokmakers aan boord van een vliegtuig lopen na 1 januari 2020 meer risico’s. Dan wordt een nieuwe internationale regel van kracht die landen meer armslag geeft bij het inrekenen en berechten van passagiers die problemen maken.

In 2014 is er onder de vleugels van de IATA (de internationale koepel van luchtvaartmaatschappijen) een akkoord opgezet dat de berechting volgens lokaal recht mogelijk maakt van onruststokers. Het akkoord treedt per 1 januari in werking, omdat er inmiddels voldoende landen zijn die de regels hebben geratificeerd.

Voor onruststokers die op Schiphol of een andere Nederlandse luchthaven landen, verandert er na 1 januari niet veel. Zij kunnen al worden opgepakt, afgevoerd en hier berecht. "We gaan aan boord als de bemanning om onze hulp vraagt", zegt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. "We kunnen bij ordeverstoringen ingrijpen op basis van de Luchtvaartwet, of op basis van het strafrecht als de veiligheid in het gedrang is. In dat laatste geval is een aangifte nodig van de bemanning."

Maar het wordt oppassen voor Nederlanders die vliegen naar landen als Bahrein, Koeweit, Singapore, maar ook vakantiebestemming Portugal.

Bron: volkskrant.nl.

Laatste nieuws