NL EN
DONEER NU!

Verband alcoholgebruik en kanker grotendeels onbekend

1 april 2016

In Groot-Brittannië legt bijna 87% van de volwassen bevolking geen link tussen alcoholconsumptie en een verhoogd risico op kanker. Dat blijkt uit een onderzoek van Cancer Research UK, het Britse Kankeronderzoek, waarvoor 2.100 respondenten werden bevraagd.

Volgens het Cancer Research UK onderstreept de studie het gebrek aan kennis over de risico's van alcoholconsumptie. Toen echt dóór werd gevraagd bleek 80% wel een link te leggen met leverkanker. Slechts 18% was op de hoogte van het risico op borstkanker.

Een woordvoerder van KWF Kankerbestrijding meldt aan NU.nl: "Dat alcohol, ook in matige consumptie, een risicofactor is voor het krijgen van kanker, is ook in Nederland nog niet echt bekend. De Engelse cijfers verbazen ons dan ook niet. Het is wel zorgwekkend dat die kennis laag is, aangezien 2,9% van de nieuwe kankerdiagnoses veroorzaakt wordt door alcoholgebruik. Niet alleen door zwaar, maar ook licht alcoholgebruik."

In Nederland wordt door KWF elke drie jaar de kennis over de risicofactoren van kanker getest. Dit werd voor het laatst gedaan in 2014. Toen bleek dat 35% van de volwassen Nederlanders alcohol als risicofactor voor kanker erkent.

Bron: nu.nl.

an_investigation_of_public_knowledge_of_the_link_between_alcohol_and_cancer_buykx_et_al.pdfan_investigation_of_public_knowledge_of_the_link_between_alcohol_and_cancer_buykx_et_al.pdf (4,71 MB)

Laatste nieuws