NL EN
DONEER NU!

Nationaal Preventieakkoord vandaag gelanceerd

23 november 2018

Nationaal Preventieakkoord vandaag gelanceerd Vandaag is in Den Haag het Nationaal Preventieakkoord gelanceerd. Het akkoord bestaat uit een pakket aan afspraken en maatregelen over het terugdringen van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het Nationaal Preventieakkoord vandaag namens het kabinet naar de Tweede Kamer gezonden.

De 70 ondertekenaars willen onder meer bereiken dat er in 2040 een rookvrije generatie is ontstaan, dat jongeren en zwangeren geen alcohol drinken, dat iedereen veel bewuster is van de risico’s van alcohol, dat het aantal probleemdrinkers daalt, evenals het aantal mensen met overgewicht. Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP is één van de ondertekenaars.

Staatssecretaris Blokhuis: "Roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik veroorzaken grote gezondheidsproblemen voor heel veel mensen. Jaarlijks sterven zo’n 20.000 Nederlanders door roken. Overgewicht staat met stip op twee als de belangrijkste oorzaak van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en zelfs 40% van alle gevallen van diabetes type 2. Alcohol veroorzaakt jaarlijks zo’n 3.000 gevallen van kanker en is de hofleverancier van de verslavingszorg. De urgentie is dus hoog."

Onderwijsinstellingen en studentenverenigingen gaan plannen maken om risicovol alcoholgebruik onder studenten stevig terug te dringen. Professionals en vrijwilligers worden ondersteund om problematisch alcoholgebruik te signaleren en te voorkomen. De naleving van de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop door verstrekkers wordt stapsgewijs verbeterd tot 100% in 2030. Alcoholreclame langs de velden bij amateursport verdwijnt. Sportkantines gaan meer verantwoord om met alcohol, bijvoorbeeld door niet te schenken tijdens jeugdwedstrijden en 'meters bier' af te schaffen. De betrokken partijen gaan er ook voor zorgen dat jongeren minder in aanraking komen met alcoholreclame via social media en op plekken waar ze vaak komen.

Verder meldt de staatssecretaris in zijn brief aan de Tweede Kamer dat er een einde komt aan stunten met alcohol. Aanbiedingen in de detailhandel worden beperkt tot maximaal 25% korting. Zo komen mensen minder in de verleiding om meer alcohol te kopen dat ze van plan waren.

Uit een eerste analyse van het RIVM blijkt dat de hoge ambities uit het Nationaal Preventieakkoord vragen om scherpere maatregelen. De betrokken partijen hebben op basis van deze analyse geconcludeerd dat met het Nationaal Preventieakkoord een belangrijke stap op weg naar het gewenste doel wordt gezet. Het is de start van een beweging.

Bron: rijksoverheid.nl.

nationaal-preventieakkoord-gedrukte-versie-.pdfnationaal-preventieakkoord-gedrukte-versie-.pdf (528 kB)

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl