NL EN
DONEER NU!

Explosieve stijging horeca

16 maart 2019

De afgelopen tien jaar is het aantal horecazaken in Nederland explosief toegenomen. In de 17 grootste steden steeg het aantal horecapanden met gemiddeld 21%*. Met Rotterdam (+50%) en Den Haag (+40%) als uitschieters. Volgens Koninklijke Horeca Nederland is het de hoogste tijd de wildgroei aan te pakken.

In Nederland staan nu 43.000 horecazaken geregistreerd, becijferden Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Locatus. KHN concludeert dat in steeds meer gebieden sprake is van overaanbod en wil dat gemeenten en provinciebesturen ingrijpen.

"Vooral in de binnensteden is sprake van wildgroei. De afgelopen tien jaar zijn er in ons land ruim 5.000 lunchrooms, eetcafés, restaurants, hotels en fastfoodzaken bijgekomen. Dat komt onder andere doordat gemeenten leegstaande winkelpanden vaak direct vullen met horeca", aldus KHN-voorzitter Robèr Willemsen.

Bronnen: ad.nl en locatus.com.

*Het betreft ook horecazaken die géén vergunning hebben alcoholhoudende drank te verstrekken, zoals koffiebarretjes, hamburgerrestaurants, shisha lounges, juicebars en ijssalons. De toename van het aantal alcoholverstrekkingspunten is dus wat beperkter.

Laatste nieuws