NL EN
DONEER NU!

Van Rijn beantwoordt vragen over Bureau Nuchter en ID-scanners

14 januari 2015

Staatssecretaris van VWS, Martin van Rijn, heeft vandaag vragen beantwoord van de Kamerleden Joël Voordewind (CU) en Renske Leijten (SP). De vragen van beide Kamerleden hadden betrekking op belangenverstrengeling bij Bureau Nuchter en de effectiviteit van leeftijdsverificatiesystemen.

Uit het antwoord van de staatssecretaris blijkt dat Bureau Nuchter, dat van VWS de opdracht voor een nationaal nalevingsonderzoek heeft gekregen, zegt geen belangen (meer) te hebben bij de verkoop van leeftijdsverificatiesystemen. Die zouden zijn overgedragen aan de Interventiewinkel. Daarom ziet de staatssecretaris van VWS geen problemen om het nalevingsonderzoek door Bureau Nuchter uit te laten voeren. Vooral ook omdat Bureau Nuchter zelf heeft voorgesteld om een wetenschappelijke commissie in te stellen die de objectiviteit van dit onderzoek zal toetsen.

De staatssecretaris geeft toe dat ID-scanners op zichzelf geen afdoende middel zijn om de naleving van de leeftijdsgrenzen te verbeteren. Maar hij wijst er wel op dat binnen een bredere systematiek dit soort technische hulpmiddelen een toegevoegde waarde hebben.

Bron: rijksoverheid.nl.

Laatste nieuws