NL EN
DONEER NU!

Strenger alcoholbeleid in Indonesië; wetsvoorstel wil totaalverbod

15 april 2015

Vanaf donderdag 16 april mogen minimarkten en kleine lokale winkeltjes in Indonesië geen bier meer verkopen. Circa 12-15% van de totale off-trade bieromzet wordt via deze kanalen verkocht. Met de nieuwe wet hoopt de regering van president Djoko Widodo alcoholisme onder jongeren een halt toe te roepen.

Twee islamitische partijen in Indonesië hebben recent een wetsvoorstel ingediend om een nóg strenger alcoholbeleid te introduceren. Zij willen alle dranken met meer dan 1% alcohol verbieden. De partijen die achter dit wetsvoorstel zitten maken zich zorgen om de volksgezondheid. Alcoholmisbruik leidt tot veel ziektes zoals bijvoorbeeld het syndroom van Korsakov. Verder wijzen deze partijen op de relatie tussen alcohol en criminaliteit en op het feit dat jongeren die drinken vaak geen respect meer hebben voor hun ouders.

Het zou niet gaan om het toepassen van islamitische regels, zegt NOS-correspondent Michel Maas. In het voorstel is overigens een uitzondering gemaakt voor resorts op het eiland Bali en voor 5-sterrenhotels. Het wetsvoorstel gaat nu naar het parlement. Het is overigens niet zeker of het op een meerderheid kan rekenen.

Bronnen: indoweb.nl,nos.nl en fd.nl.

Laatste nieuws