NL EN
DONEER NU!

Jongeren van middelengebruik afhouden: IJsland lukt het

19 augustus 2017

Jongeren van middelengebruik afhouden: IJsland lukt het Twintig jaar geleden gebruikten IJslandse jongeren vaker alcohol, tabak en cannabis dan jongeren in de rest van Europa. Door een brede maatschappelijke aanpak wist IJsland die trend te keren. De nieuwe aanpak is een combinatie van wetgeving, maatschappelijk bewustzijn, het bieden van alternatieven en betrokkenheid van ouders. Nieuwsuur besteedt er vanavond aandacht aan.

De leeftijdsgrens voor de aanschaf van sigaretten ging - lang vóór Nederland - naar 18 jaar en voor alcohol zelfs naar 20 jaar. Verder werd reclame voor tabak en alcohol verboden. Drank en sigaretten liggen buiten het zicht en zijn alleen te koop in staatswinkels. Ook geldt er in het land een avondklok voor pubers: in de winter moeten ze voor 22.00 uur binnen zijn en in de zomer voor middernacht. Ouders surveilleren rond scholen om hangjongeren op te sporen.

Nog belangrijker is preventie. En dan gaat het niet om vertellen hoe slecht drinken of blowen is, want dat werkt amper. "Ouders zijn de belangrijkste preventieve factor in het leven van kinderen", zegt Jón Sigfússon van de Universiteit van Reykjavik (foto). Daarom wordt in IJsland 'quality time' met ouders sterk gestimuleerd.

IJslandse jongeren worden ook voortdurend beziggehouden. Door – betaald - klusjes te doen in de zomer. Maar vooral door veel te sporten. De gemiddelde tiener sport drie tot acht keer per week. Gemeenten stimuleren het sporten door de bouw van enorme sportcomplexen. Ook krijgt ieder kind per jaar een cheque van 450 euro om het sporten mee te betalen.

Ninette van Hasselt, hoofd Jongeren en Riskant Gedrag van het Trimbos Instituut, is enthousiast. De betrokkenheid van IJslandse ouders kan in Nederland tot voorbeeld dienen.

Bron: nos.nl.

Uitzending gemist? Zie hier.

Laatste nieuws