NL EN
DONEER NU!

Consultatie over verbod kinderarbeid in horecalokaliteiten

12 juni 2024

De rijksoverheid is een internetconsultatie gestart om de regelgeving rond kinderarbeid te moderniseren.

Eén van de voorstellen is om kinderen tot 16 jaar niet meer te laten werken in een horecaruimte waar alcohol wordt of kan worden geschonken. Kinderen mogen dan alleen nog werken in een ruimte waar klanten niet kunnen komen. Het verbod geldt niet voor kinderen tot 16 jaar die werken in het kader van een formele vmbo-opleiding (Artikel 24, lid 5 van de Alcoholwet).

Het idee hierachter is – aldus het voorstel - dat op plekken waar alcohol wordt gedronken, eerder situaties ontstaan van agressief, intimiderend of gewelddadig gedrag.

STAP is verbaasd over dit voorstel. Het verbod op werken in een horecaruimte waar alcoholhoudende drank wordt of kan worden geschonken, door kinderen tot 16 jaar is namelijk al geregeld in de Alcoholwet. Artikel 24, derde lid, van die wet bepaalt immers dat het verboden is in een horecalokaliteit (de bedrijfsruimte waar wordt geschonken) personen jonger dan 16 jaar “dienst te laten doen” gedurende de tijd dat daarin dranken, alcoholvrij danwel alcoholhoudend, worden verstrekt. Op momenten dat de horecalokaliteit voor het publiek gereed wordt gemaakt en ná sluitingstijd mogen jongeren onder de 16 jaar wel in een horecalokaliteit werken (bijvoorbeeld tafels dekken en schoonmaken). Bovendien mogen zij gedurende openingstijd werken in alle andere ruimtes van de inrichting waarin het horecabedrijf wordt uitgeoefend, zoals de keuken, de afwasruimte en de voorraadkamers, waar de klanten niet mogen komen. In het vijfde lid worden 16-minners die bepaalde opleidingen volgen van het verbod vrijgesteld.

De voorgestelde regeling vindt STAP dus overbodig.

Bron: rijksoverheid.nl.

Laatste nieuws