NL EN
DONEER NU!

Vrouwen die 14 consumpties of meer per week drinken zijn minder vruchtbaar

31 augustus 2016

Vrouwen die 14 consumpties of meer per week drinken zijn minder vruchtbaar Vrouwen die 14 alcoholconsumpties of meer per week drinken hebben een 18% lagere kans om bevrucht te raken. Licht alcoholgebruik (1 tot 7 consumpties per week) lijkt geen effect te hebben op de vruchtbaarheid. Dat blijkt uit een Deense observationele studie die gisteren werd gepubliceerd door de BMJ.

In totaal zijn 6.120 vrouwelijke Deense inwoners, 21-45 jaar oud, in het onderzoek betrokken. Ze hadden allemaal een stabiele relatie met een mannelijke partner, deden een poging om zwanger te worden en ontvingen geen vruchtbaarheidsmedicatie. In het kader van de studie werden de vrouwen ondervraagd over hun totale alcoholconsumptie en over de inname van specifieke soorten alcoholhoudende dranken, zoals bier, wijn en gedistilleerde drank. In de studie is 1 alcoholconsumptie een flesje bier van 330 cc, een glas wijn van 120 cc of een glaasje gedistilleerde drank van 20 cc.

Omdat slechts 1,2% van de vrouwen meer dan 14 alcoholconsumpties per week rapporteerden, is het effect van dergelijke hoge niveaus van blootstelling aan alcohol wat onnauwkeurig.

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, zet vraagtekens bij het belang van dit onderzoek. Er is meer dan voldoende kennis over de relatie alcoholgebruik en zwangerschap en met name over de risico’s van alcoholgebruik voor de gezondheid van het kind. Hij vreest dat de publiciteit over deze studie mensen op het verkeerde been kan zetten. Van Dalen: "Een stel dat een kindje wil zou wel eens kunnen denken dat als licht alcoholgebruik geen invloed heeft op de vruchtbaarheid, ook het effect van alcoholgebruik op het ongeboren kind mee zal vallen. En dat is pertinent onjuist. Al vanaf het begin van de zwangerschap is alcoholgebruik riskant voor de jonge foetus en dus doen vrouwen die zwanger willen worden er goed aan geheel te stoppen met alcoholgebruik. Bekend is dat ook het alcoholgebruik van de man schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de foetus."

Meer informatie: BMJ 2016;354:i4262 http://dx.doi.org/10.1136/bmj.i4262.

Bron: medicalxpress.com.

mikkelsen-alcohol-consumption-and-fecundability-prospective-danish-cohort-study.pdfmikkelsen-alcohol-consumption-and-fecundability-prospective-danish-cohort-study.pdf (281 kB)

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl