NL EN
DONEER NU!

KNAW trekt zich terug uit Heinekenprijzen

19 juli 2023

De Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) stopt met het begeleiden van het nominatie- en selectieproces van de Heinekenprijzen 2024. Het betreft tien kunst- en wetenschapsprijzen die zijn voortgekomen uit een initiatief van Freddy Heineken in 1964. De Heinekenfondsen zijn ondergebracht in een aparte stichting.

Onlangs kwam Heineken in het nieuws vanwege activiteiten in Rusland sinds de oorlog in Oekraïne. Dit was aanleiding voor de KNAW om de deelname aan de Heinekenprijzen kritisch te bezien. De Stichting Alfred Heineken Fondsen en de Dr. A.H. Heineken Stichting voor de Kunst begrijpen het dilemma en respecteren de afweging van de KNAW.

Vorig jaar kreeg de KNAW intern al kritiek vanwege de jurering voor de Heinekenprijzen. KNAW-lid Klaas Landsman, natuurkundehoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, vond het onhoudbaar dat de KNAW als boegbeeld van de Nederlandse wetenschap zich associeerde met een bedrijf dat alcoholgebruik promoot, schreef hij in NRC en het Nijmeegse universiteitsblad Vox. "De KNAW", zegt hij nu in een reactie, "wierp destijds tegen dat de stichtingen losstaan van het bierbedrijf en dat die associatie niet opging."

"Zo kijkt de KNAW er eigenlijk nog steeds naar", zegt de woordvoerder van de KNAW desgevraagd. "Maar toch hebben we besloten de samenwerking op te schorten, in het licht van de recente gebeurtenissen." Verdere toelichting zegt ze niet te kunnen geven.

Dat de oorlog in Oekraïne nu wel reden is om de handen van Heineken af te trekken, noemt Landsman huichelachtig. Wat hem betreft had de KNAW al veel eerder de banden moeten verbreken. "Al voor de oorlog in Oekraïne was Heinekens bedrijfsvoering dubieus. Bovendien zijn de schadelijke effecten van alcohol al tientallen jaren bekend."

De Heinekenstichtingen onderzoeken of ze het nominatie- en selectieproces bij een externe onafhankelijke jury kunnen leggen.

Bronnen: martijnkatan, volkskrant.nl en voxweb.nl.

Eerder stond op deze site een kortere versie van dit bericht.

Laatste nieuws