NL EN
DONEER NU!

Centres de Politique Européenne: verplichte gezondheidswaarschuwingen in hele EU

15 september 2023

Centres de Politique Européenne: verplichte gezondheidswaarschuwingen in hele EU Gezondheidswaarschuwingen op alcoholhoudende dranken moeten in de hele Europese Unie verplicht worden gesteld. Dat stelt een recent rapport van de Centres de Politique Européenne (CEP). Volgens dit netwerk is de Ierse etiketteringswet een voorbeeld waarvan alle EU-landen kunnen profiteren.

Vanaf mei 2026 moeten verpakkingen en flessen alcoholhoudende drank die in Ierland worden verkocht, worden voorzien van gezondheidswaarschuwingen over kanker en leverziekten en een pictogram over alcohol en zwangerschap. De Europese Commissie heeft hiervoor groen licht gegeven.

Hoewel het Permanent Comité van Europese Artsen (CPME) dit besluit verwelkomde, deed de wijnlobby dit niet, met het argument dat het de concurrentie op de interne markt van de EU zou verstoren. "Het besluit van de Europese Commissie is een grote klap. Het schept een uiterst gevaarlijk precedent", zei de Franse Federatie van Exporteurs van Wijn en Gedistilleerde dranken (FEVS) afgelopen juni. Het European Wine Business Committee vindt dat "de bepalingen in de Ierse wet onverenigbaar zijn met het toepasselijke Gemeenschapsrecht en een ongerechtvaardigde en onevenredige handelsbelemmering vormen."

Victor Warhem, econoom en vertegenwoordiger van de Centres de Politique Européenne in Frankrijk stelt evenwel: "Gezien het bewezen gezondheidsrisico van alcohol is het legitiem om deze nieuwe etiketteringsvereisten in de hele Europese Unie in te voeren."

Als reactie op de aanstaande Ierse wet hebben Frankrijk, Italië en Spanje, drie landen die samen bijna de helft van alle flessen wijn produceren die in de wereld worden verkocht, besloten een gezamenlijk document op te stellen om het besluit van de Commissie aan te vechten. Met de EU-verkiezingen in juni volgend jaar in het vooruitzicht zal de kwestie ongetwijfeld op de agenda staan van de huidige en de volgende Commissie.

Tot die tijd, en vanaf december, zullen in de EU verkochte flessen wijn de ingrediënten en voedingswaarden op het etiket moeten vermelden met behulp van een QR-code.

Bron: euractiv.fr.

cep---alcohol_labelling_in_the_eu.pdfcep---alcohol_labelling_in_the_eu.pdf (431 kB)

Laatste nieuws