NL EN
DONEER NU!

Wijnproductie, ook in Nederland, flink omlaag door koud voorjaarsweer

3 november 2019

De wijnproductie is wereldwijd gedaald nadat Frankrijk, Italië en Spanje werden getroffen door ongunstig voorjaarsweer. Ook de Nederlandse wijnproductie is lager.

In een eerste schatting voorspelt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV) dat er 263 miljoen hectoliter is gemaakt. Dit is een daling van 10% ten opzichte van 2018. Dat de productie ten opzichte van 2018 is gedaald is overigens niet verbazingwekkend. Dat jaar was een topjaar voor de wijnmakers. Vergeleken met andere jaren is de productie in 2019 eigenlijk teruggekeerd naar het gemiddelde.

In Frankrijk en Italië, de grootste producenten in de Europese Unie, daalde de productie met 15%. Spanje maakte een daling mee van maar liefst 24%. In alle drie de landen lag de productie onder het vijfjarig gemiddelde.

Ook de Nederlandse wijnproductie dreigt dit jaar fors achter te blijven bij het recordjaar 2018. Het voorjaar van 2019 was te koud, de zomer was te heet en september en oktober waren juist weer te nat.

Uit cijfers van de sector blijkt dat in dat topjaar 1,25 miljoen flessen Nederlandse wijn werden geproduceerd, dit jaar worden dat er waarschijnlijk niet meer dan 1 miljoen. Overigens drinken mensen relatief weinig Nederlandse wijn. Van alle wijn die we in ons land consumeren, is slechts 1% van eigen bodem.

Bronnen: nu.nl, nos.nl en oiv.int.

Laatste nieuws