NL EN
DONEER NU!

Beleidsverkenning 'Kennisniveau schadelijkheid van alcohol' verschenen

16 december 2016

Net als in 2011 blijkt dat het algemeen publiek (13+) redelijk goed op de hoogte is van de risico’s van alcoholgebruik voor leveraandoeningen en hersenschade. Men is nog steeds minder bekend met de risico’s op hart- en vaatziekten en veel minder bekend met de risico’s op kanker, Alzheimer en diabetes. Dat is een van de conclusies van een door Gfk opgestelde beleidsverkenning.

Het overgrote deel van het algemeen publiek maakt zich geen zorgen over de gevolgen van het eigen alcoholgebruik. Men projecteert de risico’s veel meer op anderen. De gezondheidsrisico’s liggen wat hen betreft vooral bij de jeugd. Aan hen moet het voorbeeld worden gegeven en met hen moeten afspraken worden gemaakt over verantwoord alcoholgebruik.

De conclusie van het STAP-onderzoek uit 2011 naar het kennisniveau van Nederlanders was dat de schadelijke gevolgen van alcoholconsumptie op de gezondheid worden onderschat. De resultaten van het huidige onderzoek geven een vergelijkbaar beeld.

Wanneer de risico’s worden voorgelegd, onderschrijft het algemeen publiek met name de volgende risico’s: leveraandoeningen (93%), verslaving (92%), levercirrose (87%), hersenbeschadigingen (80%) en overgewicht (80%).

Uit het onderzoek blijkt ook dat 78% van het algemeen publiek het niet normaal vindt dat klanten bij de kapper alcohol kunnen drinken. 6% vindt dit wel normaal. Circa de helft vindt niet dat er alcohol kan worden geschonken in sportkantines.

beleidsverkenning-kennisniveau-schadelijkheid-van-alcohol.pdfbeleidsverkenning-kennisniveau-schadelijkheid-van-alcohol.pdf (1,23 MB)

Laatste nieuws