NL EN
DONEER NU!

Johan Hobo over leven zonder alcohol: 'Er gaat een wereld voor je open'

18 augustus 2016

Johan Hobo over leven zonder alcohol: 'Er gaat een wereld voor je open' Johan Hobo (74) is acteur. Te veel drinken was tijdens zijn loopbaan de gewoonte geworden: hij durfde, zegt hij, 'het toneel niet meer op zonder slok'. Hij heeft er iets aan gedaan en sinds drie jaar drinkt hij geen druppel. Dat bevalt hem uitstekend. Tegenover de buitenwereld deed Johan altijd alsof het nog wel meeviel.

Het was zijn vrouw die hem over de streep trok: hij moest iets aan zijn verslaving doen. "Anders zou ze bij me weggaan, zei ze. Eerst deed ik daar lacherig over, zo van: ah joh, dan ga je toch lekker weg? Dan laat je me toch fijn in de steek?" Maar uiteindelijk zette hij de stap.

"Ik ben blij zonder alcohol", zegt hij. Ook zonder drank blijkt hij in staat van het leven te genieten. "Ik zie weer kleuren, ik kook weer, ik proef weer, ik ga met mijn vrouw naar de bioscoop. Er gaat een wereld voor je open." Van dag tot dag heeft Johan de meeste houvast aan de AA, de Anonieme Alcoholisten Nederland. "Dat zijn prettige bijeenkomsten. Ik ging er in het begin bijna elke dag wel naartoe. Tegenwoordig een paar keer in de week. Je kunt daar praten met lotgenoten. Dat helpt enorm. Maar je kunt er ook stil zijn en luisteren naar de verhalen van anderen. En dat is ook goed."

Bron: rtlnieuws.nl.

Laatste nieuws