NL EN
DONEER NU!

Verboden alcoholverstrekking in nieuwe onbemande minishop

16 maart 2017

Verboden alcoholverstrekking in nieuwe onbemande minishop Volgens de initiatiefnemers Laurens de Kleine en Patrick Dekker is de nieuwe onbemande shop-in-shop voor hospitality dé oplossing voor de problemen die de minibar en roomservice met zich meebrengen. Het gaat om een minidesign winkeltje voor hotels, waar de gast zelf kan afrekenen. 24/7 kunnen gasten er terecht voor luxe producten. Het concept is echter – zo laat het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP weten - in strijd met de Drank- en Horecawet.

In de schappen van de minishop staat voor ieder moment van de dag iets lekkers: pancakes, yoghurt of een broodje voor tijdens het ontbijt, een salade of soepje voor tussen de middag (inclusief magnetron om laatstgenoemde op te warmen), maar ook kant-en- klaarmaaltijden van de duurzame supermarktketen Marqt en lichte frisdranken, (lokaal) bier, bubbels, wijn, tapas- en borrelhapjes en chocolade.

De doelstelling van Dekker en De Kleine is om in 2017 iedere maand een shop te openen. Op de vraag waar ze over vijf jaar staan, zeggen ze: "Dan hebben we honderd shop-in-shops en niet alleen in de regio Amsterdam. Wellicht hebben we het concept dan zelfs al uitgerold naar het buitenland."

Sandra van Ginneken van STAP merkt op dat dit initiatief in strijd is met de wet. In de Drank- en Horecawet staat immers dat het ondernemers verboden is automaten te hebben staan waaruit de afnemers zelfstandig alcoholhoudende drank kunnen betrekken. Die bepaling is opgenomen om te zorgen dat de leeftijdsgrens wordt nageleefd en dat er geen alcohol wordt verstrekt aan dronken personen.
Er is in de wet één uitzondering opgenomen. En dat is voor hotelkamers. Daar mag een automaat of koelkastje staan met o.m. alcoholhoudende dranken.

Van Ginneken: "Momenteel zijn er diverse bedrijven die automaten met alcohol en zelftapinstallaties met bier aanbieden. In de meeste gevallen is het gebruik van deze automaten en installaties dus verboden. Er wordt ook op toegezien. Groningen is onlangs opgetreden tegen een bierautomaat in een studentenflat."

Bron: missethoreca.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl