NL EN
DONEER NU!

Brussel wil digitale ID-kaart ook voor leeftijdsverificatie in horeca

4 juni 2021

De digitale identiteitsbewijzen van EU-lidstaten, zoals de Nederlandse DigiD, moeten een digitaal alternatief worden voor een ID-kaart, rijbewijs of paspoort. Dat staat in plannen die de Europese Commissie onthulde.

Sommige EU-landen accepteren elkaars digitale identiteitsbewijzen al langer, maar nog lang niet allemaal. Dat wil de commissie veranderen met de invoering van een 'digitale portefeuille' waarin een paspoort, rijbewijs, huwelijksakte of ander document kan worden opgeslagen.

Gebruikers moeten zelf kunnen kiezen welke gegevens zij in bepaalde situaties willen delen. Iemand die bijvoorbeeld in een café bier wil bestellen, zou slechts moeten kunnen aantonen oud genoeg te zijn om in dat land alcohol te drinken. De kroeg zou daarbij geen andere persoonlijke gegevens hoeven in te zien als de appgebruiker dat niet wil.

Het voorstel werd donderdag gepresenteerd door EC-vicevoorzitter Margrethe Vestager en Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt). De Commissie wil eind 2022 met een testfase hiervoor beginnen.

Bronnen: nu.nl en rtlnieuws.nl.

Laatste nieuws