NL EN
DONEER NU!

Basisprijs bier in supermarkt nu nog onaangetast

5 augustus 2021

IPVdata monitort van 17 supermarktketens de prijzen. Daar zien ze dat alle ketens zich sinds 1 juli strikt houden aan die maximale 25% korting, zegt Matthijs Neppelenbroek van IPVdata.

"De verwachting van sommigen was dat supers zouden gaan morrelen aan de basisprijs, dus dat de basisprijs van een krat bier euro's verlaagd zou worden, om de beperking van de aanbiedingen te compenseren. Maar tot nu toe zien we dat niet."

Ook het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP toonde zich voor 1 juli bezorgd dat de markt - supers en brouwerijen samen - gebruik zouden maken van die lacune in de wet. In de Alcoholwet wordt immers niets gezegd over de basisprijs. Maar tot nu toe is die angst dus ongegrond.

Dat kan echter zo veranderen. Deze week meldde de topman van Heineken immers dat de supermarktprijzen van Heineken-bieren als gevolg van duurdere grondstofprijzen mogelijk zullen stijgen. Dat is dus nu nog niet het geval, maar zal mogelijk wel op afzienbare termijn gebeuren.

Vraag is of supermarkten inmiddels andere manieren zochten om klanten te lokken. Bijvoorbeeld door 'gratis' bezorging aan te bieden. Neppelenbroek: "Daarover is in de wet ook niks geregeld, dus dat is nu een grijs gebied. Ik ben een aanbieding tegengekomen van gratis bezorging als je voor 12 euro wijn bestelt. Stel dat bezorgen eigenlijk 5 euro kost, dan is die 5 euro natuurlijk meer dan 25% korting die de supermarkt schenkt aan de klant. Ik denk dat komende tijd de grenzen wel worden opgezocht", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Bronnen: nos.nl en parool.nl.

Laatste nieuws