NL EN
DONEER NU!

5,3% vrouwen drinkt tijdens vroege zwangerschap

24 mei 2021

Tijdens de zwangerschap roken of alcohol drinken kan zeer schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Het Erasmus MC deed daarom onderzoek met een daartoe ontwikkelde alcoholtest die twee weken na inname alcohol in het bloed kan detecteren. Daaruit bleek dat een behoorlijk aantal vrouwen drinkt tijdens de vroege zwangerschap. De resultaten zijn gepubliceerd in BMC Pregnancy and Childbirth.

Er deden 684 vrouwen mee aan het onderzoek. Uit de alcoholtest bleek dat 36 vrouwen, dus 5,3%, had gedronken, waarvan 89% niet had gemeld te drinken op de standaardvragenlijst. De meesten dronken wel een stuk gematigder, maar gynaecoloog Hilmer Bijma vindt het ‘zorgelijk’.

Volgens Birgit Koch, ziekenhuisapotheker van het Erasmus MC kan de nieuwe PEth-test ook lage hoeveelheden detecteren. "Stel je hebt een glas wijn gedronken, dan kunnen we dat zien, maar we houden wel de grens aan van een glas. Dus een bonbon met wat alcohol, zie je mogelijk niet."

Breunis, L.J., Wassenaar, S., Sibbles, B.J. et al. Objective assessment of alcohol consumption in early pregnancy using phosphatidylethanol: a cross‐sectional study. BMC Pregnancy Childbirth 21, 342 (2021). https://doi.org/10.1186/s12884-021-03804-7

Bronnen: biomedcentral.com, rtlnieuws.nl, metronieuws.nl en nationalezorggids.nl.

Laatste nieuws