NL EN
DONEER NU!

Hendriks: “Ook één glas wijn is niet gezond”

27 januari 2018

Hendriks: “Ook één glas wijn is niet gezond” Vandaag was op NPO Radio 1 een ontnuchterend gesprek over alcohol. Aan het woord waren Hanneke Hendriks van de Universiteit van Amsterdam en dr. Aafke Sierksma van het Kennisinstituut Bier.

Volgens Hendriks (foto) is de wetenschap het er al jaren over eens dat veel alcohol slecht voor de gezondheid is. Zo is het bijvoorbeeld gerelateerd aan kanker. "Maar recentelijk is er ook best overtuigend bewijs gekomen dat alcohol ook in lage hoeveelheden niet gezond is."

Daar is tegenin te brengen dat alcoholgebruik ook baten heeft. Hendriks: "Dat ontken ik niet. Er zijn positieve associaties met alcohol. Mensen voelen zich ontspannen, het wordt gebruikt bij sociale gelegenheden, dat zijn positieve kanten." Maar volgens Hendriks zijn er geen positieve medische gevolgen aangetoond in de wetenschap.

Volgens Sierksma kan drinken met mate wél gunstige gezondheidseffecten hebben. "Niet alles in het weekend, maar netjes spreiden over de week." Hendriks reageert: "Het onderzoek dat Sierksma aanhaalt bestaat, maar er zijn nieuwe inzichten die laten zien dat het niet helemaal klopt."

Daarnaast is ons beeld van alcohol vertroebeld. "De consument weet gewoon niet meer wat de effecten van alcohol precies zijn. Wetenschap wordt weggezet als 'ook maar een mening'", zegt Hendriks. Die vertroebeling beperkt zich niet alleen tot drank. "Ook met producten als brood en melk weten mensen al vaak niet meer, is dit nou gezond of niet?"

Bron: nporadio1.nl.

Laatste nieuws