NL EN
DONEER NU!

Bierverkopen Heineken in het slop

1 augustus 2023

De bierverkopen bij brouwer Heineken zitten in het slop. Door de torenhoge inflatie en oplopende bierprijzen verkocht de brouwer in het afgelopen halfjaar mondiaal 5,6% minder bier: 120 miljoen hectoliter. In Europa daalden de verkopen met bijna 5%, in Azië met ruim 3%.

Het Heinekenconcern bezuinigde de afgelopen zes maanden €200 miljoen extra onder meer door in Europa 7 lokale brouwerijen te sluiten, waaronder de pilsbrouwerij van het merk Brand. Door bovendien vooruit te lopen met prijsverhogingen – in Europa gingen de bierprijzen over de hele linie 13,5% omhoog – wist Heineken de halfjaaromzet 5% op te voeren naar €17,4 miljard.

Maar de winsten daalden wereldwijd, bijna 9% tot €1,2 miljard. Dat kwam mede door een nieuwe afschrijving, nu van €113 miljoen, op de Russische activiteiten. Daarmee is de waarde nu nul.

Volgens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is de imagoschade door nog steeds aanwezig te zijn in Rusland veel groter dan de afschrijving zelf op Rusland. De brouwer had zijn schade kunnen beperken door meteen in het begin van de oorlog uit Rusland te vertrekken. Heineken zelf zegt met man en macht aan het vertrek te werken, maar "geen controle over de timing van onze terugtrekking te hebben".

Bronnen: ad.nl, msn.com en volkskrant.nl.

Laatste nieuws