NL EN
DONEER NU!

Verster: “Er bestaat eigenlijk geen anti-katermiddel”

15 april 2017

Verster: “Er bestaat eigenlijk geen anti-katermiddel” De Alcohol Hangover Research Group legt zich sinds een jaar of tien toe op het kater-vraagstuk. Oprichter van de onderzoeksgroep is de Nederlandse psychofarmacoloog Joris Verster (Universiteit Utrecht). Zijn conclusie: Behalve geheelonthouding (of gematigd consumeren) bestaat er eigenlijk geen anti-katermiddel.

Volksgeloof stelt een kater vaak gelijk aan uitdroging (vandaar waterdrinken als remedie), maar dit blijkt niet helemaal te kloppen. Het hormoon vasopressine, dat de vochthuishouding reguleert wordt door alcoholinname onderdrukt, dat klopt. Maar het mineraalniveau in het lichaam, dat samenhangt met een goede vochthuishouding is bij katerlijders niet aangetast. "Water drinken op de Day After helpt wel tegen een droge mond en dorst," zegt Verster, "maar klachten zoals het lusteloze gevoel, de algehele malaise, het haperende geheugen en de afgenomen reactiesnelheid knappen er niet van op."

De meest geaccepteerde theorie is dat aceetaldehyde (dat vrijkomt bij de omzetting van alcohol) het stofje is waarvan je zo beroerd wordt. Hoofdpijn, misselijkheid, braken, buikpijn en vermoeidheid zijn allemaal het gevolg van de aanwezigheid van aceetaldehyde in je lichaam. Per glas is het gemiddelde lichaam anderhalf uur zoet met het afbreken van de alcohol. Opmerkelijk genoeg blijkt het moment dat alle alcohol weer uit het lichaam vertrokken is (zo'n tien tot twaalf uur na het laatste drankje) juist het hoogtepunt (lees: dieptepunt) van de kater te zijn. Dan is het dus niet meer de afbraak van aceetaldehyde die voor ellende zorgt. Wat wel, weten de onderzoekers nog niet exact.

"Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen," benadrukt Verster.

Bron: volkskrant.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl