NL EN
DONEER NU!

In Ierland tijdslot alcoholreclame op tv en radio vanaf 2025

17 november 2023

Ierland verbiedt vanaf 10 januari 2025 het overdag en een deel van de nacht uitzenden van alcoholreclame op televisie. Ook voor de radio komt er een tijdslot.

Volgens de nieuwe regels mogen er alleen van 21:00 uur tot 03:00 uur alcoholadvertenties op televisie te zien zijn. Voor de radio gelden hele andere tijdstippen: daarop mag - althans door de week - alleen alcoholreclame te horen zijn tussen 10:00 uur en 15:00 uur. Reclame wordt dus verboden op tijdstippen waarop de kans groot is dat kinderen bereikt worden.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid is een van de belangrijkste doelstellingen van het wetsvoorstel het uitstellen van het beginnen met drinken door kinderen en jongeren. "Bewezen is dat reclame voor alcoholhoudende dranken de kans vergroot dat jongeren alcohol gaan drinken of, als ze al drinken, nog meer gaan drinken."

De nieuwe regels zijn onderdeel van de Public Health (Alcohol) Act, die in 2018 werd aangenomen. De regels van die wet worden gefaseerd ingevoerd.

Wetsartikel: hier te zien.

inwerkingtredingsbesluit-sectie-19.pdfinwerkingtredingsbesluit-sectie-19.pdf (89,8 kB)

Laatste nieuws