NL EN
DONEER NU!

Kerstborrel op school: gratis alcohol mag, verkopen vaak niet

19 december 2017

Kerstborrel op school: gratis alcohol mag, verkopen vaak niet Op veel Amsterdamse basisscholen wordt tijdens de traditionele kerstdiners voor de kinderen een ouderborrel georganiseerd, waarbij vaak glühwein wordt geschonken en soms ook andere alcoholhoudende dranken verkrijgbaar zijn. Worden die gratis verstrekt, dan is dat binnen het kader van een besloten feest geen probleem.

Voor de verkoop van alcoholhoudende dranken, ook door 'paracommerciële rechtspersonen' als sportverenigingen, dorpshuizen, kerkgenootschappen maar ook scholen, is een vergunning verplicht. Ook als de opbrengst, zoals bij kerstborrels vaak het geval, bestemd is voor een goed doel. De vraag is wel: wie gaat erop handhaven? Dat hangt af van de prioriteiten die de gemeente stelt.

Gratis of niet, het Trimbos-instituut is hoe dan ook fel gekant tegen alcoholconsumptie tijdens schoolactiviteiten. "Dat geldt dus ook voor kerstborrels," aldus Jeroen Lammers, projectleider van 'De gezonde school en genotmiddelen'. "Wij zijn heel duidelijk met ons advies: geen alcohol in het bijzijn van leerlingen."

Sociaal psycholoog Beatrijs Ritsema deelt die mening niet. Ze vindt alcohol niet zo moreel verwerpelijk dat kinderen zelfs niet mogen zíen dat het geconsumeerd wordt. Maar haar mening over kerst-op-school: "afschaffen die hele handel”.

De oud-voorzitter van de ouderraad merkt echter op: "Doe je het helemaal zonder alcohol, dan nemen de ouders zelf wel wijn of bier mee, of ze halen drank bij de supermarkt om de hoek."

Bronnen: parool.nl en parool.nl.

Laatste nieuws