NL EN
DONEER NU!

Alcoholgebruik en roken verhogen het risico op uitgezaaide kanker zonder bron

6 oktober 2020

In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 1.300 patiënten (2018) de diagnose 'primaire tumor onbekend'. Deze diagnose staat ook bekend als CUP (carcinoma of unknown primary). Bij CUP is er sprake is van een uitgezaaide kanker, zonder dat de bron (de primaire tumor) bekend is of gevonden kan worden ten tijde van het leven van de patiënt.

Ondanks het veelvuldige voorkomen en de sombere prognose van CUP, is onderzoek naar de etiologie ervan schaars. Een recent artikel in het International Journal of Cancer geeft de resultaten van een nieuwe Nederlandse studie van de Universiteit van Maastricht naar alcoholgebruik, roken en CUP-risico's.

De onderzoekers gebruikten gegevens van de Nederlandse Cohortstudie, een cohort met 120.852 deelnemers in de leeftijd van 55-69 jaar, die bij aanvang een zelf ingevulde vragenlijst over risicofactoren voor kanker hebben ingevuld. De follow-up van kanker is tot stand gekomen door een recordkoppeling met de Nederlandse Kankerregistratie en de Nederlandse Pathologie Registratie.

Na 20,3 jaar follow-up waren 963 CUP-gevallen en 4.288 subcohortleden beschikbaar voor case-cohortanalyses. Over het algemeen nam het CUP-risico toe bij hogere alcoholinname. De associatie was met name te zien bij deelnemers die 30 gram ethanol (= 3 Nederlandse standaardglazen) per dag of meer dronken. Huidige rokers hadden ook een verhoogd CUP-risico vergeleken met niet-rokers. Hoe meer sigaretten, of hoe langer een deelnemer rookte, hoe hoger het CUP-risico was. Deelnemers die zowel veel dronken als vaak rookten hadden het hoogste risico op CUP.

K.E.P.E. Hermans, P.A. van den Brandt, C. Loef, R.L.H. Jansen, L.J. Schouten. Alcohol consumption, cigarette smoking and Cancer of Unknown Primary (CUP) risk: results from the Netherlands Cohort Study. International Journal of Cancer (2020) 06 October https://doi.org/10.1002/ijc.33328

Bronnen: wiley.com en zeldzamekankers.nl.

Laatste nieuws