NL EN
DONEER NU!

Promotie-onderzoek naar terugval bij mensen met een alcoholstoornis

6 april 2023

Promotie-onderzoek naar terugval bij mensen met een alcoholstoornis Vandaag promoveert Wilco Sliedrecht bij de Universiteit Antwerpen op een onderzoek naar de terugval bij mensen met een alcoholstoornis. Sliedrecht is verslavingsarts van de KNMG en werkzaam bij De Hoop GGZ in Dordrecht.

Uit het promotieonderzoek blijkt dat in de literatuur over terugval uit de laatste 2 decennia, ruim 100 verschillende definities gebruikt zijn. Ondanks veel onderzoek en discussie is er nog steeds geen algemeen aanvaarde definitie. Sliedrecht stelt voor te gaan werken met criteria die iets zeggen over de kwaliteit van leven.

Sliedrecht heeft in het kader van dit proefschrift een kleine observationele prospectieve cohortstudie uitgevoerd, waarin de factoren afhankelijkheid, hunkering en ‘zin in het leven’ werden onderzocht in relatie tot terugval. Er bleek met betrekking tot terugval geen beschermend effect te worden gevonden van ‘zin in het leven’. De groepen met terugval hadden wel over het algemeen hogere gemiddelde scores voor afhankelijkheid en hunkering.

sliedrecht---alcohol-use-disorder-relapse-factors-revisited.pdfsliedrecht---alcohol-use-disorder-relapse-factors-revisited.pdf (2,28 MB)

Laatste nieuws