NL EN
DONEER NU!

Tekst Politieke Verklaring UN Meeting NCDs beschikbaar

20 september 2018

Tekst Politieke Verklaring UN Meeting NCDs beschikbaar Over een week is in New York de derde UN High-Level Meeting on Noncommunicable Diseases, niet-overdraagbare aandoeningen, ofwel leefstijlziekten. Onderwerp van de besprekingen zal zijn het advies met de titel 'Time to Deliver' van de WHO Independent High-Level Commission on Noncommunicable Diseases. Naar verwachting zullen meer dan 50 staatshoofden en regeringsleiders aan deze meeting deelnemen.

Over de tekst van de Politieke Verklaring is vandaag een akkoord bereikt. Die is nu aan alle landen toegezonden in het kader van een zogenaamde stilteprocedure.

Het document noemt schadelijk alcoholgebruik een van de belangrijke risicofactoren voor de vier meest voorkomende niet-overdraagbare aandoeningen (hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en chronische ademhalingsziekten). De staatshoofden en regeringsleiders zeggen toe hun eerder afgesproken inspanningen m.b.t. niet-overdraagbare ziekten te intensiveren en daarbij rekening te houden met de aanbevelingen van de WHO. Ook beloven zij de geestelijke gezondheid en het welzijn te bevorderen.

Wat alcohol betreft wordt specifiek toegezegd te bevorderen dat de alcoholbranche gaat bijdragen aan het terugdringen van schadelijk alcoholgebruik en dat concrete stappen worden genomen om de marketing, reclame en verkoop van alcoholhoudende dranken aan minderjarigen uit te bannen.

final-text-political-declaration-hlm3-ncds-for-circulation-2.pdffinal-text-political-declaration-hlm3-ncds-for-circulation-2.pdf (70,8 kB)

Laatste nieuws