NL EN
DONEER NU!

Alcoholconsumptie afgelopen jaar met 4% gestegen

24 april 2023

De consumptie van pure alcohol per hoofd van de bevolking is in 2022 – vergeleken met 2021 – met 4% gestegen. Dat blijkt uit een doorrekening van (deels voorlopige) verkoop- en accijnscijfers van de Nederlandse Brouwers, de Organisation Internationale de la Vigne et du Vin en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Uit de cijfers blijkt dat vooral de consumptie van alcohol in de vorm van bier in het jaar 2022 is toegenomen en wel met circa 12%. De consumptie van ‘gewone’ wijn was in dat jaar per hoofd min of meer stabiel, maar die van versterkte wijnen met een hoger alcoholgehalte, zoals bijvoorbeeld sherry, daalde. In totaal was de daling van de alcoholconsumptie per hoofd van de bevolking in de vorm van wijn ruim 3%. De consumptie van alcohol in de vorm van gedistilleerde drank nam ietsje toe, maar de stijging is zeer beperkt (nog geen 1%).

Onderstaande grafiek geeft de ontwikkeling van de alcoholconsumptie per hoofd van de bevolking sinds 1960 weer in liters pure alcohol. De onderste 3 lijnen geven de liters pure alcohol aan die in de vorm van bier (geel), van wijn (rood) en van gedistilleerde drank (blauw) beschikbaar kwamen. Deze drie cijfers zijn ook opgeteld: dat is de bovenste lijn (groen). Die geeft dus de totale hoeveelheid pure alcohol die per hoofd van de bevolking in Nederland voor consumptie beschikbaar kwam. Niet meegerekend in al deze cijfers is de niet-geregistreerde drankverkoop.

Alcoholconsumptie afgelopen jaar met 4% gestegen

alcoholconsumptie-1960-2022-tabel---versie-24-april-2023_1.pdfalcoholconsumptie-1960-2022-tabel---versie-24-april-2023_1.pdf (79,2 kB)

Laatste nieuws