NL EN
DONEER NU!

In eerste MUP-jaar 3,6% minder detailhandelsverkoop van alcohol

28 januari 2020

De detailhandelsverkopen van alcoholhoudende dranken daalden in Schotland gedurende het eerste jaar na de introductie van Minimum Unit Pricing (MUP) met 3,6%. Het betreft de verkoop per volwassene uitgedrukt in liters pure alcohol.

In vergelijking met de twaalf maanden die voorafgingen aan de implementatie van MUP in mei 2018, daalde het volume pure alcohol dat per volwassene in de detailhandel in Schotland werd verkocht van 7,4 naar 7,1 liter. In Engeland en Wales - waar MUP niet is geïmplementeerd - steeg het volume pure alcohol dat in hetzelfde jaar in de detailhandel werd verkocht van 6,3 naar 6,5 liter.

In het eerste MUP-jaar daalde in Schotland de verkoop van cider per volwassene het meest (minus 18,6%), terwijl de verkoop van gedistilleerde drank daalde met 3,8% en de verkoop van bier relatief stabiel bleef (minus 1,1%). De verkoop van cider, gedistilleerde drank en bier steeg in dezelfde periode in Engeland en Wales. Versterkte wijn was de enige drankcategorie waarvan de verkoop per volwassene in Schotland na de MUP steeg.

De vandaag gepubliceerde bevindingen bevestigen dat er onmiddellijk na de implementatie van MUP een stapsgewijze verandering in de gemiddelde alcoholprijs in Schotland was. De gemiddelde prijs in de Schotse detailhandel steeg met 5 pence per eenheid (ppu) van 55ppu naar 60ppu, een prijsstijging die niet doorgevoerd werd in Engeland en Wales.

Bron: healthscotland.scot.

Laatste nieuws