NL EN
DONEER NU!

Verslaafden die bij de zorg komen zijn er steeds slechter aan toe

3 juni 2024

Verslaafden die hulp nodig hebben, zijn er steeds slechter aan toe, zien zorginstellingen. Dat schrijft de Volkskrant.

Patiënten komen de laatste tijd verslaafder, en soms zelfs meer dood dan levend, de zorg binnen. Volgens Jellinek, een verslavingszorginstelling met locaties in Amsterdam, Utrecht, het Gooi en Amersfoort, glijden verslaafden steeds verder af voor ze hulp krijgen. Deze ontwikkeling wordt ook door anderen herkend, zoals door verslavingszorginstelling Brijder die actief is in Noord- en Zuid-Holland. "En we zien het ook bij verslaafde daklozen op straat", zegt Martijn van Leerdam van de Rotterdamse Pauluskerk.

Volgens Kim ten Katen, psychiater en directeur behandelzaken van Jellinek, is het een geleidelijke ontwikkeling geweest. "We zien de zorgzwaarte toenemen. En we weten niet precies waarom."

Verslavingsarts Hjalmar Hansen vermoedt dat het deels komt door "de verharding van de maatschappij, mensen hebben minder oog voor elkaar". Wat ook niet geholpen heeft, is de opkomst van de flitsbezorgers. "Vroeger moesten alcoholisten nog naar de supermarkt. Nu kunnen ze de alcohol thuis laten bezorgen en valt het niemand meer op dat hun kleding vol pisvlekken zit en dat ze al hun decorum verloren zijn."

Maar er lijken meer factoren te zijn voor de toegenomen zorgzwaarte. Zo ziet Jellinek steeds meer ernstig verslaafde, dakloze en onverzekerde Oost-Europeanen. Het zijn mensen die aanvankelijk als arbeidsmigrant naar hier zijn gekomen, maar na verlies van hun baan op straat zijn beland.

Wat hulpverleners zorgen baart is dat verslaafden steeds vaker en openlijk basecoke gebruiken. Hulpverleners kunnen haast onmogelijk een gesprek met deze gebruikers voeren. "Hun gedrag is heel vluchtig, ze zijn afhoudend."

Bron: volkskrant.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl