NL EN
DONEER NU!

Alcoholisten hebben baat bij ketamine én psychotherapie

11 januari 2022

Mensen met een ernstige alcoholstoornis kunnen langer van alcohol afblijven wanneer ze worden behandeld met lage doses ketamine in combinatie met psychotherapie. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in The American Journal of Psychiatry.

De Ketamine for Reduction of Alcohol Relapse (KARE) trial werd geleid door de Universiteit van Exeter en gefinancierd door de Medical Research Council. De proef volgde op eerdere aanwijzingen dat gecontroleerde ketaminetherapie het aantal alcoholisten dat terugvalt kan verminderen.

De studie omvatte 96 mensen met alcoholproblemen die op het moment dat de studie startte droog waren. Gekeken werd naar het aantal droge dagen en naar terugval in een follow-up periode van 6 maanden. Het team ontdekte dat mensen die driemaal ketamine kregen in combinatie met psychotherapie, tijdens de follow-up periode 162 dagen volledig nuchter bleven, wat neerkomt op 87% onthouding. Dit was significant hoger dan in de andere drie onderzochte groepen. Er was na 6 maanden geen significant verschil te zien bij de diverse groepen voor wat betreft terugval.

Meryem Grabski, Amy McAndrew, Will Lawn a.o. Ketamine adjunctive to relapse prevention based psychological therapy as a treatment for alcohol use disorder. American Journal of Psychiatry (2022) 11 Jan. https://doi.org/10.1176/appi.ajp.2021.21030277

Bron: psychiatryonline.org.

Laatste nieuws