NL EN
DONEER NU!

Foodwatch wil volledige en transparante etikettering van alcoholhoudende dranken

6 mei 2021

Drankfabrikanten hoeven in Europa nog altijd geen ingrediënten en voedingswaarden te vermelden op de etiketten van hun producten. Dit terwijl de Europese Unie al 40 jaar probeert om ook alcoholproducten hetzelfde gelabeld te krijgen als vaste voedingsmiddelen. De branche heeft zich al die jaren met succes daartegen verzet.

Uit door foodwatch opgevraagde documenten blijkt onder meer dat vertegenwoordigers van de drankindustrie het DG voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling met klem hebben gevraagd de plannen van de industrie voor zelfregulering te steunen. De wijnproducenten pleitten voor uitzonderingen om maar niet de toegevoegde suikers op de ingrediëntendeclaratie te hoeven zetten. En toenmalig Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, Andriukaitis, is door SpiritsEurope twee dagen op een Franse distilleerderij uitgenodigd om aan te horen hoe lastig het voor de branche zou zijn om aanpassingen door te voeren.

De Europese Commissie is het lobbyen zat. In het recente Europe’s Beating Cancer Plan staat nu aangegeven dat het in de EU anders moet wat betreft alcoholetikettering.

Foodwatch is blij dat de Europese Commissie nu voor heldere etikettering is en er - ondanks de lobby door de industrie - een duidelijk voorstel op tafel legt. Een voorstel dat in lijn is met richtlijnen en adviezen waarop de Wereldgezondheidsorganisatie al een tijd hamert.

Foodwatch wil dat er, net als bij voeding en non-alcoholhoudende dranken, op alcoholhoudende dranken volledige en transparante etikettering komt met vermelding van onder meer ingrediënten, voedingswaarden en calorieën. Als het aan de voedselwaakhond ligt geldt dit ook voor additieven en technische hulpstoffen die tijdens de productie worden gebruikt en waarvan resten in het eindproduct zitten.

Bron: foodwatch.org.

Foodwatch wil volledige en transparante etikettering van alcoholhoudende dranken

Laatste nieuws