NL EN
DONEER NU!

Geen drooglegging, maar strakkere regulering

17 januari 2020

Geen drooglegging, maar strakkere regulering Op 17 januari 1920 trad in de Verenigde Staten een aanpassing van de grondwet in werking, die de productie en verkoop van alcohol aan banden legde. Het totaalverbod kwam er omdat het drankgebruik uit de hand liep. Ook nu drinken we stevig. Zou een nieuwe drooglegging een goed idee zijn?

Het algehele alcoholverbod zorgde voor grote problemen in de Amerikaanse samenleving. Er ontstond een enorme illegale markt en de criminaliteit vierde hoogtij. De illegale drank, ook wel 'moonshine' genoemd, had bovendien een slechte kwaliteit. Na dertien jaar was het gedaan en werd het alcoholverbod teruggedraaid. Door de drooglegging was men zich wel bewust van de negatieve kanten van alcoholgebruik. In de eerste periode na de drooglegging werd er minder gedronken.

Een totaalverbod zoals in de Verenigde Staten hebben wij in Nederland niet gekend. Maar in dezelfde periode had je in Nederland wel een beweging om alcoholgebruik uit te bannen. Na de Tweede Wereldoorlog, en vooral vanaf de jaren zestig, toen de welvaart steeg, begonnen we in Nederland flink te drinken, vertelt Tom Bart van Jellinek. De piek lag eind jaren zeventig. Daarna nam het wel wat af, maar het gaat langzaam (zie grafiek).

Bart van Jellinek denkt dat een drooglegging anno 2020 niet zal werken. "Dat lijkt me geen goed plan, dat blijkt wel uit alle ervaringen uit Amerika." Een alcoholverbod ziet hij niet als oplossing. "Maar de verkoop mag wel strakker geregeld worden. Je koopt nu een sixpackje bier voor twee euro." Hij vindt dat de overheid hogere prijzen zou moeten instellen en minder reclame moet toestaan. "Dat zijn dingen die werken."

Bron: rtlnieuws.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl