NL EN
DONEER NU!

Naleving van de leeftijdsgrens alcoholverkoop blijft aandachtspunt in Noord-Holland Noord

29 januari 2018

Naleving van de leeftijdsgrens alcoholverkoop blijft aandachtspunt in Noord-Holland Noord In Noord-Holland Noord lukt het minderjarigen in bijna de helft van de gevallen om alcohol te kopen. Dat blijkt uit een nalevingsonderzoek dat in het najaar van 2017 is uitgevoerd door de Universiteit Twente in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. De nieuwe nalevingscijfers betekenen een verbetering ten opzichte van voorgaande jaren.

Uit de cijfers blijkt verder dat de naleving het grootst was bij de supermarkten (65,5%) en slijterijen (65,4%), gevolgd door sportkantines (40,9%), horeca (34,5%) en cafetaria's (27%). Als door de verstrekkers gevraagd werd naar de ID leidde dit in alle typen verkooppunten tot betere naleving van de leeftijdsgrens.

Uit de jongvolwassenmonitor - die is uitgevoerd in de zomer van 2017 - blijkt dat een groot deel van de 16- en 17-jarigen in Noord-Holland Noord weleens alcohol gebruikt, maar liefst 77,7%. Zij doen dit vaak bij vrienden (90,9%) of thuis (60,6%). Zij krijgen de alcohol via vrienden (84,1%) of hun ouders (50,7%).

Zowel het nalevingsonderzoek als de jongvolwassenenmonitor zijn uitgevoerd in opdracht van het project 'In Control of Alcohol & Drugs'. Samen is het een graadmeter van hoe het in 2017 gesteld is met de verkrijgbaarheid en het gebruik van alcohol door jongeren.

Bronnen: wieringernieuws.nl en buurtmonitor.nl.

naleving-leeftijdsgrens-alcohol-in-noord-holland-noord-2017.pdfnaleving-leeftijdsgrens-alcohol-in-noord-holland-noord-2017.pdf (861 kB)

Laatste nieuws