NL EN
DONEER NU!

Naleving leeftijdsgrens in Gooi en Vechtstreek aanzienlijk verbeterd

22 december 2023

De naleving van de leeftijdsgrens bij alcoholverstrekking in de Gooi en Vechtstreek was in 2023 hoger dan in 2021.

In opdracht van de gemeenten is in het najaar van 2023 door mysteryshop-onderzoek de naleving van de leeftijdsgrens bij alcoholverkoop vastgesteld. In totaal zijn er bijna 300 cafetaria’s, horecabedrijven, slijterijen, supermarkten en sportkantines bezocht. Getrainde 16- en 17-jarige mysteryshoppers bezochten deze verkooppunten en zetten een aankooppoging in scène.

Onderzoeksbureau Objectief voerde het onderzoek uit en bracht de resultaten in kaart. De uitkomsten van dit regionale onderzoek kunnen worden vergeleken met de uitkomsten van twee jaar geleden en de uitkomsten van landelijk onderzoek van vorig jaar.

Daaruit bleek dat de naleving van de leeftijdsgrens bij alcoholverstrekking aanzienlijk is verbeterd. In 2021 was de totale naleving 50%, in 2023 was er 67% naleving. De naleving bij alcoholverkoop loopt dit jaar uiteen van 56% bij sportkantines tot en met 100% bij ketenslijterijen. Bij veel verkoopkanalen is de naleving hoger dan het landelijke gemiddelde.

Bron: ggdgv.nl.

nalevingsonderzoek-leeftijdsgrens-gooi-en-vechtstreek-2023.pdfnalevingsonderzoek-leeftijdsgrens-gooi-en-vechtstreek-2023.pdf (431 kB)

Laatste nieuws