NL EN
DONEER NU!

Vlaamse kinderartsen willen alcoholpoli’s en een leeftijdsgrens van 18 jaar

25 november 2017

Vlaamse kinderartsen willen alcoholpoli’s en een leeftijdsgrens van 18 jaar De Vlaamse kinderartsen willen een betere psychologische begeleiding van jongeren die met alcoholproblemen op de Spoedeisende Eerste Hulp (SEH) terechtkomen. Tegelijk pleiten de kinderartsen voor verhoging van de leeftijdsgrens voor alcohol van 16 naar 18 jaar.

Uit een studie van het Vlaamse christelijke ziekenfonds CM blijkt dat elke week gemiddeld 47 jongeren op de SEH komen na alcoholmisbruik. In België worden ze dan fysiek weer opgelapt, mogen het ziekenhuis daarna verlaten, en daar blijft het dan meestal bij. In Nederland worden deze jongeren (en hun ouders) begeleid door alcoholpoli’s. Sinds die zijn ingevoerd, is het aantal jongeren dat recidiveert aanzienlijk gedaald. De recidivegraad bedraagt nu 3%. Er is in 2015 een plan geweest om ook in België alcoholklinieken op te richten. Maar dat plan is gewoon blijven liggen, "een kwestie van subsidie".

De Vlaamse kinderartsen pleiten er ook voor om de leeftijdsgrens voor alcohol op te trekken van 16 naar 18 jaar. In Nederland zien de kinderartsen in elk geval dat er veel minder jongeren op de SEH komen, sinds de leeftijdsgrens is verhoogd naar 18 jaar. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (foto) is er niet voor te vinden. Verbieden is volgens haar geen oplossing: "In Groot-Britannië is de leeftijdsgrens 18 jaar, maar er is nergens zoveel misbruik bij minderjarigen als daar. Bovendien is er de verantwoordelijkheid van de ouders."

Bron: vrt.be.

Bron foto: FOD Kanselarij van de Eerste Minister.

Laatste nieuws