NL EN
DONEER NU!

Helft verkrachters onder invloed

15 september 2017

Helft verkrachters onder invloed De helft van de verkrachters is in de aanloop naar het delict onder invloed van alcohol of drugs. Dat stelt Inge Hempel van Psycholoog.nl. Ze onderzocht de motieven van 444 veroordeelde Nederlandse zedendelinquenten.

Een kwart van de zedendelicten wordt niet gepleegd uit seksuele lust. In die gevallen worden daders gedreven door boosheid, wraak, machtsuitoefening en achterliggende gevoelens van afwijzing.

Hempel onderscheidt zes typen zedendaders. "Daders die gedreven zijn door boosheid of wraak (20 procent), daders die vooral gericht zijn op het ervaren van macht (19 procent), daders bij wie zowel seksuele lust als middelengebruik de belangrijkste factoren waren (17 procent), een pedofiel type (17 procent), een psychotisch type (5 procent) en daders die geen duidelijk te onderscheiden motief hadden (21 procent)."

De motieven van daders, die soms meerdere delicten pleegden, liepen niet zelden door elkaar heen. Een dader die iemand verkracht uit wraak, heeft daarnaast soms ook gevoelens van lust. Alleen de mannen die ontucht pleegden vanuit pedoseksuele gevoelens, hadden daarbij altijd een seksuele behoefte.

Bron: nos.nl.

Laatste nieuws