NL EN
DONEER NU!

70% eens met de stelling dat alcoholgebruik een groter probleem is dan vuurwerk

2 januari 2023

Volgens Spoedeisende Hulp Artsen komen er tijdens oudejaarsnacht op één vuurwerkgewonde zo’n tien alcoholgerelateerde letselgevallen binnen bij de eerste hulp. En dat is niet alleen tijdens de jaarwisseling zo, het hele jaar door belanden mensen na ongevallen met alcohol bij de spoedeisende hulp.

"Wij zien in mijn ziekenhuis 365 dagen per jaar, meerdere keren per dag, de gevolgen van alcohol", zegt David Baden van de NVSHA (Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen) bij Spraakmakers. "Het gaat om mensen die door dronkenschap het bewustzijn verliezen, mensen die vallen en botbreuken oplopen of hersenbloedingen krijgen. Maar we zien ook mensen die door overmatig alcoholgebruik hart- en vaatziekten, kanker en leverproblemen krijgen."

Baden vindt het belangrijk om patiënten die door alcoholgebruik op de spoedeisende hulp terecht komen hierover aan te spreken. "Wij hebben hiervoor een goede samenwerking met de Jellinek. Een probleem is wel dat verslavingszorg, met name ‘s avonds en ’s nachts, slecht bereikbaar is. Dat is geen kritiek aan hen maar dat is hoe wij het financieren en daar zou verbetering in moeten komen."

Floor van Bakkum, hoofd preventie bij Jellinek: "We hebben 11,6 miljoen mensen in Nederland die drinken. Ongeveer 1,2 miljoen drinken zwaar en ongeveer 80 duizend mensen hebben een alcoholverslaving. Bij verslaving zie je dat mensen de controle kwijtraken.”

Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP zegt dat de kennis over alcohol bij de meeste consumenten ontbreekt. Ze weten niet wat alcohol doet. Daarom vindt hij dat er gezondheidsinformatie op de verpakkingen van alcohol moet komen. Hij wijst er ook op dat het gebruik van alcohol te normaal is geworden. De overheid doet te weinig en is te voorzichtig. Ze durven de alcoholindustrie niet aan te pakken.

Koos van Plateringen van Drankjeminder.nl.is een ervaringsdeskundige. "Ik dacht altijd dat een verslaafde iemand is die elke dag stiekem drinkt. Maar ik dronk alleen in het weekend.” Later kwam hij erachter dat hij toch wel een verslaving had opgebouwd. Van Plateringen is inmiddels al vijf jaar gestopt met drinken en maakt Podcasts over alcoholgebruik.

Met de stelling dat drank een groter probleem is dan vuurwerk is 70% van de (niet representatieve groep van) 943 luisteraars van het programma het eens.

Bron: nporadio1.nl.

Laatste nieuws