NL EN
DONEER NU!

Canada verlaagt alcoholrichtlijn drastisch

18 januari 2023

De nieuwe Canadese alcoholrichtlijn adviseert niet langer 10 standaardglazen per week voor vrouwen en 15 voor mannen, maar twee per week voor beide geslachten.

De nieuwe richtlijn luidt: drink liever helemaal geen alcohol, maar zeker niet meer dan één of twee drankjes per week. Dan loop je hoogst waarschijnlijk geen kans om gezondheidsschade op te lopen. Méér dan 2 glazen per week is slecht voor je. Bij 3 glazen per week heb je al een verhoogde kans (+15%) op hoofd- en halskankers.

De nieuwe Canadese richtlijn voor alcoholgebruik behoort tot de strengste in de westerse wereld. De reden dat is afgestapt van de oude richtlijnen is omdat bleek dat de helft van de mensen die stierf aan alcoholgerelateerde kankers zich aan de oude richtlijnen had gehouden. Die bood dus geen garantie tegen alcoholgerelateerde kankers.

Het rapport waarin toelichting wordt gegeven op de nieuwe richtlijn, geeft de Canadese overheid het advies waarschuwingen op alcoholverpakkingen te verplichten.

Nota bene: één Canadees standaarddrankje bevat 13,45 gram pure alcohol. Dat is de hoeveelheid alcohol in 1 Nederlands blikje bier of in circa 150 ml wijn of in 1 glaasje jenever van circa 50 ml.

Bron: bbc.com.

canadas-guidance-on-alcohol-and-health.pdfcanadas-guidance-on-alcohol-and-health.pdf (2,64 MB)

Laatste nieuws