NL EN
DONEER NU!

NVWA: 28% gecontroleerde bedrijven geeft te hoge prijskortingen

2 december 2022

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een factsheet gemaakt met de resultaten van het toezicht dat zij in opdracht van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport houden naar de naleving van enkele bepalingen van de Alcoholwet.

De NVWA houdt sinds de invoering van die wet op 1 juli 2021 toezicht op het landelijke verbod op prijsacties van meer dan 25% op alcoholhoudende drank binnen de retail, zoals supermarkten, slijterijen en webshops. Daarnaast houdt de NVWA toezicht op de regels die gelden voor de naleving van de leeftijdsgrens bij de “verkoop op afstand” (verkoop via telefoon en internet).

In de factsheet die staatssecretaris Maarten van Ooijen naar de Kamer heeft gestuurd, zijn de cijfers opgenomen over het eerste toezichtsjaar.

Uit de inspectieresultaten van de NVWA blijkt dat bij 28% van de inspecties hogere kortingen zijn aangetroffen dan is toegestaan in de nieuwe Alcoholwet. Er zijn 92 boetes opgelegd. Twee derde van de overtredingen waren prijskortingen tussen de 25% en 40% en bij circa een derde ging het om kortingen tussen de 40% en 60%. Bij enkele inspecties waren de kortingen 60% en hoger.

Van de gecontroleerde aanbieders van alcohol op afstand bleek 73% niet te beschikken over een leeftijdsverificatiesysteem dat voldeed aan de wettelijke eisen. In 16 van de 166 inspecties was er helemaal geen leeftijdsverificatiesysteem aanwezig. De NVWA heeft aan die 16 bedrijven boetes van minstens € 1360 opgelegd. De andere gevallen die niet volledig voldeden aan de nieuwe leeftijdsverificatieregels heeft de NVWA een waarschuwing gegeven.

Hiernaast is bij 33 verkooppunten additioneel gecontroleerd in hoeverre online slijterijen zich houden aan de verkoopbeperkingen. Daarbij is 5 keer opgetreden met een schriftelijke waarschuwing omdat er andere producten werden verkocht dan toegestaan. Bij 12 van de 33 online verkooppunten is geconstateerd dat er ten tijde van de inspectie geen vergunning aanwezig was om een online slijterij te exploiteren. Omdat dit onder de reikwijdte van het toezicht van de gemeenten valt, is dit aan de betreffende gemeente gemeld.

Verder kondigt de NVWA aan gericht te gaan controleren bij populaire alcoholverkopers op afstand onder jongeren, zoals bierkoeriers. Ook wil de autoriteit vaker fysiek naar winkels om te controleren op te hoge kortingen voor alcoholhoudende dranken.

factsheet-alcoholwet--inspectieresultaten-2021-2022.pdffactsheet-alcoholwet--inspectieresultaten-2021-2022.pdf (594 kB)

Laatste nieuws