NL EN
DONEER NU!

Minimaal 6% Zuid-Afrikaanse kinderen heeft FASD

21 april 2021

Minimaal 6% Zuid-Afrikaanse kinderen heeft FASD In Zuid-Afrika kampen kinderen met de gevolgen van het alcoholisme van hun ouders, minstens vier keer meer dan wereldwijd. Een gevolg van armoede, uitzichtloosheid en een geschiedenis vol alcoholmisbruik.

Wereldwijd wordt zo’n 1,5% van alle kinderen geboren met Foetaal Alcohol Spectrum Disorders (FASD). De Zuid-Afrikaanse regering schat dat in heel het land zeker 6% van alle kinderen FASD heeft. Sommige onderzoeken gaan zelfs uit van 11%. Geen land ter wereld kent een hoger percentage. Toch drinkt een omvangrijk deel, bijna driekwart van alle Zuid-Afrikanen, niet of nauwelijks. Het probleem is alleen dat wie wél alcohol nuttigt dat meestal doet in uitzonderlijke hoeveelheden: 34,9 liter pure alcohol per drinker per jaar. Het gaat om zwarte Zuid-Afrikanen, ‘kleurlingen’ en witte Zuid-Afrikanen.

Ondanks de extreem hoge FASD-prevalentie is er in Zuid-Afrika nauwelijks sprake van grootschalige, nationale voorlichting. Bier- en wijnflessen hoeven geen waarschuwingslabel te dragen. En ook voor een organisatie als Foundation for Alcohol Related Research (FARR) is het lastig voldoende fondsen voor haar onderzoek en informatiecampagnes te werven.

Verschillende lokale projecten worden gefinancierd door Aware.org, een stichting die door de alcoholindustrie is opgericht om hun fondsen met betrekking op maatschappelijk verantwoord ondernemen te bundelen. Een van de bedrijven die aan Aware.org bijdraagt, is Heineken. Maar de Nederlandse bierbrouwer praat liever niet over het heikele onderwerp FASD.

Bron: trouw.nl.

Laatste nieuws