NL EN
DONEER NU!

63% deelnemers enquête vóór alcoholverbod of strengere regels sportkantines

29 juni 2023

63% deelnemers enquête vóór alcoholverbod of strengere regels sportkantines Een van de maatregelen die het kabinet zou kunnen nemen in vervolg op het Nationaal Preventie Akkoord is het verbieden van alcoholschenken in sportkantines. De Telegraaf wist vanochtend te melden dat staatssecretaris Maarten van Ooijen de Coalitiepartijen in de Tweede Kamer over dit en andere voornemens heeft gepolst.

In 'Dit is de Dag' op Radio 1, ditmaal vanuit Utrecht, een gesprek met Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, Fred Teeven, voorzitter van Nederlandse Brouwers, en bestuurslid Marco Terlou van sportvereniging Kampong.

Teeven dacht toen hij De Telegraaf vanochtend las: Is de staatssecretaris nu echt gek geworden? Van Dalen benadrukt dat het vooralsnog helemaal geen voornemen is van Van Ooijen, maar dat het één van de opties is die op een lange groslijst met maatregelen staat die met de Coalitiepartijen is besproken. Overigens vindt Van Dalen zelf het voorstel te overwegen waard, want jonge kinderen moeten op de sportclub niet geleerd worden dat bier erbij hoort. Alcohol veroorzaakt behoorlijk veel schade en er zijn 1,9 miljoen mensen die problemen melden als gevolg van alcoholgebruik.

Terlou zegt dat Kampong voor 50 tot 60% draait op de kantine-exploitatie. Kampong zou failliet gaan als de tap dicht zou moeten. Van Dalen is het met Terlou eens dat een alcoholverbod in sportkantines een financieel probleem zou zijn. Sporten is gezond en moet toegankelijk blijven en daarom zouden gemeenten moeten bijspringen. Teeven vindt het compenseren van sportkantines die geen drank meer kunnen verkopen géén taak van de gemeenten. Hij wil geen extra maatregelen rond alcoholgebruik in kantines, maar de eerder gedane toezeggingen van de branche, zoals geen alcohol onder de 18 jaar en meer 0.0 promotie, nakomen.

Uit een enquête van 'Dit is de Dag' blijkt dat 27% vóór een alcoholverbod in kantines is, 36% is voor strengere regels en 36% is tegen een alcoholverbod.

Bron: nporadio1.nl.

Laatste nieuws