NL EN
DONEER NU!

Amsterdamse cafébezoekers drinken en roken steeds minder, cocaïnegebruik neemt toe

20 september 2019

Alcohol blijft het roesmiddel dat voor de meeste problemen en verslavingen zorgt, al consumeren cafébezoekers in Amsterdam steeds minder. Roken neemt ook af. Dat staat in de nieuwste Antenne, het jaarlijks onderzoek van verslavingszorginstelling Jellinek en de Hogeschool van Amsterdam naar alcohol- en drugsgebruik onder 540 Amsterdamse cafébezoekers, met een gemiddelde leeftijd van 26 jaar.

Amsterdammers die naar het café gaan, drinken gemiddeld zes glazen alcohol. Dat te veel drank een probleem is, beseffen de cafébezoekers zelf ook. Alcoholvrije alternatieven of alcoholvrije perioden worden daarom steeds gebruikelijker, net als in de rest van Nederland. Naast het alcoholgebruik neemt ook het aantal riskante drinkers – minimaal twee dagen per week vier of meer glazen - af. Tussen 2000 en 2018 liep dat terug van 33 naar 21%. Ook wordt er minder gerookt.

De Antenne laat ook andere trends zien. Zo blijft ecstasy populair voor speciale gelegenheden: een tot vijf keer per jaar. Het aantal cafébezoekers dat recent cocaïne had gesnoven steeg van 18% (in 2000) naar 38% (2018).

Van alle mensen die voor een verslaving bij Jellinek in behandeling zijn, gaat het in 45% primair om alcohol. Op nummer twee (17%) staat cannabisverslaving. Op nummer drie (14%) staan opiaten.

Bron: parool.nl.

antenne-2018_1.pdfantenne-2018_1.pdf (2,21 MB)

Laatste nieuws