NL EN
DONEER NU!

Toename alcoholisme en zelfmoorden in Rusland

28 augustus 2015

Toename alcoholisme en zelfmoorden in Rusland Het Russische sterftecijfer kende tijdens de eerste helft van dit jaar volgens overheidsrapporten een stijging met 5,2% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Die toename moet volgens Veronika Skvortsova, Russisch minister van Volksgezondheid, vooral worden toegeschreven aan het grote aantal sterfgevallen in de leeftijdsgroep tussen 30 en 40 jaar. Een aanzienlijk deel daarvan is volgens de minister alcoholgerelateerd. Volgens haar wijst 70% van de autopsies op alcoholmisbruik.

Alcohol is volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) verantwoordelijk voor één derde van alle sterfgevallen bij Russische mannen. Alcohol moet volgens minister Skvortsova ook worden gelinkt aan een onverwachte toename van het zelfmoordcijfer. Een Russische man heeft een levensverwachting van 63 jaar. Dat is minder dan in Rwanda.

Het land telt ook onder tieners het hoogste zelfmoordcijfer van heel Europa. Ook zou 40% van de sterfte van kinderen onder de leeftijdsgrens van één jaar te wijten zijn aan moeders die hun baby's tijdens een dronken slaap met het gewicht van hun lichaam verpletteren.

Bron: express.be.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl