NL EN
DONEER NU!

Belgische alcoholbranche probeert nieuwe educatieve slogan erdoor te drukken

26 februari 2024

In België krijgt alcoholreclame een nieuwe educatieve slogan. Als het aan de alcoholbranche ligt wordt 'ons vakmanschap drink je met verstand' bij commerciële boodschappen voor alcoholhoudende dranken gewijzigd in 'alcoholmisbruik schaadt de gezondheid'.

Reclame voor alcohol wordt in België, net als in Nederland, grotendeels geregeld via een convenant, waarbij een educatieve boodschap verplicht is. De Jury voor Ethische Praktijken (JEP) ziet toe op de controle en kan preventief optreden, of na klachten van consumenten. In geval van overtreding kan de JEP een aanpassing van de reclameboodschap vragen of de verspreiding stopzetten.

Het voornemen de educatieve slogan bij alcoholreclame te wijzigen is vandaag door de sector aangekondigd. Volgens de sector is de nieuwe boodschap "duidelijker, krachtiger en doeltreffender". Bovendien past de nieuwe communicatie beter in het Interfederaal Plan 2023-2025 ter bestrijding van schadelijke alcoholconsumptie.

Volgens Het Belang van Limburg was de federale minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke niet van het voornemen op de hoogte. Hij is volgens de krant buitenspel gezet. Vandenbroucke zelf zegt dat er nog niets is beslist. Hij vindt 'alcoholmisbruik schaadt de gezondheid' slechts een voorstel dat mee in overweging wordt genomen. Vandenbroucke laat zich adviseren door de Hoge Gezondheidsraad.

Er komen meteen veel negatieve reacties op het voorstel. De directeur van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD), Katleen Peleman, noemt 'alcoholmisbruik schaadt de gezondheid' alvast een "nietszeggende boodschap". "Door het te hebben over een negatief begrip als alcoholmisbruik zal het overgrote deel van de mensen zich er niet in herkennen." Prof. dr. Frieda Matthys, docent psychiatrie en medische psychologie aan de VUB, tevens voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie, deelt het standpunt van het VAD: "Ze [de branche] spreken van risico’s bij misbruik en schadelijk gebruik, maar het gebruik van alcohol houdt sowieso risico’s in."

Bronnen: hln.be, hbvl.be, nieuwsblad.be en vrt.be.

Laatste nieuws