NL EN
DONEER NU!

Van Rijn antwoordt op Kamervragen over alcoholgebruik tijdens zwangerschap

25 september 2015

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft de Tweede Kamer vandaag de antwoorden gestuurd op de vragen van het Kamerlid Agnes Wolbert (PvdA) over oudere en hoogopgeleide vrouwen die behoorlijk méér zijn gaan drinken tijdens de zwangerschap.

Uit de antwoorden van de staatssecretaris valt op te maken dat er geen recente cijfers zijn over het alcoholgebruik door zwangere vrouwen. Later dit jaar echter zullen de gegevens worden gepubliceerd van een in 2014 door TNO uitgevoerde nieuwe peiling. De staatssecretaris wacht deze cijfers af en zal – indien de nieuwe cijfers daartoe aanleiding geven – zijn beleid aanpassen.

Van Rijn geeft in zijn antwoord aan dat de overheid adviseert geen alcohol te drinken wanneer je zwanger wilt worden, zwanger bent of borstvoeding geeft. Dit is ook de boodschap die op diverse sites, zoals alcoholenzwangerschap.nl, wordt gecommuniceerd. Verder noemt de staatssecretaris de online interventie “Negen maanden niet” en de in opdracht van het Partnership Vroegsignalering Alcohol ontwikkelde e-learning module voor verloskundigen. Hij meldt ook dat er dit najaar een aanpak voor preventie komt, opgesteld door het College Perinatale Zorg. Tot slot geeft hij aan dat de alcoholproducenten hebben toegezegd het zwangerschapspictogram op zoveel mogelijk etiketten te zullen laten plaatsen.

Bron: rijksoverheid.nl.

Laatste nieuws