NL EN
DONEER NU!

HEM schrijft gemeenten brief over nietig verklaring code CBL

6 mei 2016

HEM schrijft gemeenten brief over nietig verklaring code CBL HEM, het bedrijf achter Ageviewers, heeft deze week een brief gezonden aan alle gemeenten over de gevolgen van de nietig verklaring door de rechter van de ‘Code verantwoorde alcoholverkoop in de supermarkt’ van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Begin maart 2016 heeft de Rechtbank Den Haag onder meer het CBL veroordeeld wegens schending van het kartelverbod. Volgens de rechtbank zijn er afspraken gemaakt die de strekking hadden het leeftijdscontrolesysteem Ageviewers in de supermarktbranche te boycotten. De CBL-code had – volgens de rechtbank – als doel de concurrentie op het gebied van het uitvoeren van leeftijdscontroles te beperken. Op grond daarvan heeft de rechtbank de code nietig verklaard.

In de brief van HEM wordt ingegaan op de gevolgen van die nietig verklaring. Het betekent namelijk – aldus de brief - dat de afspraken tussen de gemeenten en de supermarkten omtrent de naleving van de leeftijdsgrens bij de verkoop van alcohol moeten worden herzien, tenminste als blijkt dat deze afspraken zijn gebaseerd op die nietig verklaarde code. Dat geldt ook voor de gemeentelijke preventie- en handhavingsplannen. Ook die moeten worden aangepast als blijkt dat het leeftijdscontrolebeleid van de lokale supermarkten op die code is gebaseerd.

Bron: ageviewers.com.

Laatste nieuws